Biografie | Doris Hochscheid
Doris Hochscheid studeerde af met onderscheiding bij Dmitrij Ferschtman in Amsterdam en volgde daarna lessen bij Melissa Phelps in Londen en bij Philippe Muller in Parijs. Tot tweemaal toe werd zij onderscheiden met de ‘Prize for an outstanding cellist’ tijdens het Tanglewood Festival in de Verenigde Staten.
Bij Asko|Schönberg, waarvan zij van 1997 tot 2017 lid was, soleerde zij verschillende keren, onder andere in het Celloconcert van Ligeti en in de wereldpremières van voor haar geschreven celloconcerten van Dimitri Andrikopoulos, Martijn Padding, Chiel Meijering en Seung-Won Oh. Zij trad op in binnen- en buitenland en maakte een groot aantal cd’s. Zij maakt deel uit van The Stolz Quartet, waarmee zij onder andere de succesvolle muziektheaterproductie ‘A love Unsung’ op vele podia uitvoerde.
Met pianist Frans van Ruth heeft zij in de loop der jaren een repertoire van meer dan honderdtwintig stukken opgebouwd, reikend van de gambasonates van J.S. Bach tot een groeiend aantal speciaal voor hen geschreven stukken. Een overzicht van hun repertoire is te vinden op de website van Frans van Ruth.
In 2007 hebben Doris Hochscheid en Frans van Ruth de Stichting Cellosonate Nederland opgericht om daarin hun activiteiten op het gebied van Nederlandse muziek onder te brengen. Naast de samenstelling van een volledige online catalogus van de Nederlandse muziek voor cello en piano heeft dit o.a. geleid tot een uitgebreid cd-project, Dutch Cello Sonatas, in samenwerking met de vooraanstaande Duitse cd-firma Musikproduktion Dabringhaus und Grimm (MDG). De serie van acht cd’s kreeg in binnen- en buitenland de meest lovende kritieken en werd meermaals onderscheiden. (www.cellosonate.nl)
Opzienbarend is ook hun Album-project, waarvoor 30 Nederlandse componisten korte duostukken schreven voor de doelgroep kinderen en minder jonge amateurs.
In 2015 maakten zij een drieweekse tournee door Indonesië, waar zij naast Nederlandse ook nieuwe Indonesische composities uitvoerden. (www.albumproject.nl)
In november 2014 ontvingen Doris en Frans als eersten de Vriendenprijs van de Stichting Vrienden Nederlandse Muziek voor “de onderscheidende en overtuigende wijze” waarop zij zich inzetten voor de Nederlandse muziek.
In oktober 2016 ontvingen zij in Berlijn de prestigieuze ECHO Klassik voor hun cd-serie Dutch Cello Sonatas en in februari 2017 werden zij voor hun verdiensten voor de Nederlandse muziek door koning Willem Alexander benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
In 2018 ontving Doris een beurs van het Amsterdams Fonds voor de Kunst om zich te ontwikkelen op het gebied van muziektheater. Zij werkte in dat jaar aan een aantal pilot-projecten. Dat deed ze met verschillende kunstenaars, onder andere met theatercoach Ganna Poppea Veenhuysen, met regisseurs Mirjam Koen en Gerrit Timmers van OT Rotterdam en met videokunstenaar Pierre-Clément Nivière van Urbain Studio.
Doris Hochscheid is ook docente Alexandertechniek. Zij gaf hierin van 2004 tot 2021 les aan het Conservatorium van Amsterdam en heeft daarnaast nu nog steeds haar eigen lespraktijk Ease-up.